Sidebar

29
di, nov

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

075 Zaanstad Maatschappij - Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s), toezichthouders en parkeercontroleurs krijgen regelmatig op straat te maken met agressie. Het kan dan gaan om schelden en soms zelfs om lichamelijk geweld.

De gemeente Zaanstad heeft daarom vijftig bodycams gekocht. Een bodycam is een kleine camera die op het uniform van een handhaver zit en beelden kan opnemen.
De gemeente startte maart 2018 met een proef  met bodycams. Deze proef is goed bevallen. Daarom heeft de gemeente besloten om de bodycams aan te schaffen en deze definitief te gaan gebruiken.

Hoe werkt het?
De handhaver zet de camera aan bij een incident, bijvoorbeeld bij een belediging of dreigende situatie. De handhaver geeft van tevoren aan betrokkene(n) aan dat hij of zij de bodycam aanzet. De bodycam staat altijd stand-by. Als de handhaver de opnameknop indrukt, dan neemt de bodycam ook de twee minuten van daarvoor op.

Opslaan van gegevens
De bodycam slaat de gemaakte beelden met speciaal computerprogramma op. De handhaver kan de beelden niet meteen op straat bekijken en/of verwijderen. Als de handhaver op kantoor is plaats de handhaver de beelden in een docking station. Een docking station is een beveiligde omgeving. De gemeente bewaart de beelden maximaal vier weken. Daarna verwijdert de gemeente automatisch de beelden. Dat gebeurt niet als daar volgens de wet een reden voor is, om dat niet te doen. Bij een aangifte of een klacht, kunnen de beelden achteraf  worden teruggekeken.

Bekijken van gegevens
De gemeente mag in drie gevallen de beelden bekijken:
•         Als het Openbaar Ministerie (OM) de beelden opvraagt voor onderzoek;
•         Een gefilmde inwoner een klacht indient;
•         Een gefilmde inwoner een aanvraag doet om de beelden te mogen bekijken.  Dit kan door een uitleesverzoek in te dienen binnen 4 weken schriftelijk per brief (Gemeente Zaanstad, t.a.v. afdeling Straattoezicht betreft uitleesverzoek bodycam, postbus 2000, 1500 GA Zaandam), ofdigitaal via een melding op www.zaanstad.nl of e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) te worden gedaan

Wilt u meer weten over de bodycams? Bekijk dan het filmpje of ga naar www.zaanstad.nl, zoekterm: bodycam

Afbeelding van fsHH via Pixabay 

Beheerders gezocht banner

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.