Sidebar

29
do, sept

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

075 Zaanstad Politiek Maatschappij - Zaanstad gaat tijdelijk vluchtelingen opvangen in de Achtersluispolder in Zaandam. Begin november opent het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het noodopvangcentrum in een voormalige hotelboot aan de Rijshoutweg. De afspraken tussen Zaanstad en COA staan in een zogenoemde bestuursovereenkomst. Zaanstad en COA hebben deze ondertekend. 

In de noodopvang is plek voor ongeveer 400 mensen. Het gaat om opvang voor een periode van één jaar, met een optie voor verlenging met een half jaar. De komende weken wordt de locatie en de boot waar de mensen op verblijven klaar gemaakt voor gebruik. Het COA vraagt een gebruiksvergunning aan en er vindt een brandveiligheidscheck plaats. 

Rondleiding

Heeft u vragen over het noodopvangcentrum en wilt u weten hoe het schip er van binnen uit ziet? Het COA organiseert op zaterdagmiddag 30 oktober rondleidingen. Medewerkers van het COA laten u het opvangcentrum zien en kunnen uw vragen beantwoorden. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef hierbij ook uw voorkeur voor een tijd aan. De rondleidingen starten om 13.00 uur, 13.45 uur, 14.30 uur en 15.15 uur. Let op: per tijdstip is er ruimte voor vier groepjes van 15 mensen.

Helpen als vrijwilliger?

In het noodopvangcentrum gaat het COA ook vrijwilligerswerk opstarten. Zo komen er activiteiten en taallessen voor de asielzoekers. Wilt u graag helpen als vrijwilliger? U kunt u alvast aanmelden door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

College pakt maatschappelijke verantwoordelijkheid 

Begin oktober deed het COA een verzoek aan de gemeente om een opvanglocatie mogelijk te maken in de Achtersluispolder, nadat eerder bleek dat een mogelijke locatie op het Hembrugterrein niet snel genoeg beschikbaar zou kunnen zijn. Gemeente Zaanstad stond vanaf het eerste verzoek positief tegenover het bieden van hulp in de vorm van noodopvang. De extra opvangplekken zijn hard en snel nodig.

Beheerders gezocht banner

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.