Sidebar

29
di, nov

Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

075 Zaanstad Duurzaamheid - Zaanstad komt met een nieuw maaibeleid om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten. Dat kan onder meer door de manier waarop we de openbare ruimte beheren.

Wethouder Openbare Ruimte Gerard Slegers vertelt: 'De terugloop van de verschillende soorten planten en dieren in Nederland is alarmerend. Daarom is het zo belangrijk om ons maaibeleid daarop aan te passen. Dat doen we om de insectenpopulatie – die een belangrijke rol speelt in onze voedselvoorziening – zoveel mogelijk in stand te houden.'

De gemeente wil meer verschillende soorten insecten, dieren en planten aantrekken. Dat kan door de grond te verschralen en het gras anders en op sommige plekken minder te maaien. Het uitgangspunt is het gras is lang te laten waar het kan en kort waar het moet. De veiligheid komt op de eerste plaats. Door minder te maaien is voor andere soorten planten meer ruimte om te groeien. Denk bijvoorbeeld aan zoals fluitenkruid en orchideeën. Deze planten trekken verschillende soorten insecten aan.

Ruiger gras

Niet overal is het mogelijk om groen minder te maaien. Op grasvelden, waar inwoners recreëren moet het gras juist kort zijn. Ook langs wegen is ruig groen niet gewenst. Dat maakt wegen minder onoverzichtelijk. Soms is het ook beter om te maaien, omdat in kort gras minder zwerfafval blijft hangen.

De gemeente heeft een aantal scenario’s uitgewerkt hoe het maaibeleid vorm kan krijgen. Het college heeft de voorkeur voor het scenario, waarvoor geen extra geld nodig is. De insteek is dat de gemeente meer biodivers gaat maaien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het omzetten van gazon naar een ruige bermbegroeiing. Of het aanpassen van ruige bermbegroeiing naar een bloemrijke kruidenbegroeiing. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met dit voorstel.

Meer informatie

De complete nota staat hier: Nota maaibeleid Zaanstad. Wilt u meer weten over biodiversiteit, lees dan verder op de website Buitengewoon Zaanstad

Beheerders gezocht banner

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.