Sidebar

29
di, nov

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Het nieuwe bewegen ten tijde van een pandemie

075 Zaanstad Kunst/Cultuur/Dance - Amper zes maanden geleden werden we overrompelt door COVID-19 en ontnam het virus ons vrijwel alle bewegingsvrijheid. Terwijl samen dansen in de publieke ruimte nog steeds niet mag zoeken mensen alternatieve manieren om hun liefde voor beweging te delen.

Samen met curator/kunstenaar Bogomir Doringer onderzoekt Het HEM deze sterke impuls voor collectief dansen met als doel nieuwe choreografieën van intimiteit en samenkomst te vinden ten tijde van een pandemie. Dance Of Urgency is een 2-daags programma met performances, workshops, lezingen, filmscreenings en happenings dat de danscultuur viert in een tijd waarin we haar het meest nodig hebben.


Dance, een uitlaatklep van bewustzijn

Terwijl lichamen genoodzaakt zijn zich te isoleren, treffen velen elkaar voor online house-parties, vergapen zich aan indrukwekkende moves op TikTok of wonen zoomsessies bij van bekende choreografen. Dansen is immers een vorm van zelfzorg. Het is een uitlaatklep die je zelfbewustzijn biedt. Een manier om je te verbinden en verenigen die internationale barrières en grenzen overstijgt. Deze romantische impuls kent echter ook een ongehoorzame kant, waarbij de online dansvloeren geleidelijk wordt vervangen door illegale raves op afgelegen locaties, waar soms duizenden mensen op af komen.
 

Bogomir Doringer

Bogomir Doringer doet al enkele jaren onderzoekt naar de kracht van collectief dansen, nachtleven en raves als maatschappelijke en culturele uiting. Hij is specifiek geïnteresseerd in de kracht van dans in tijden van crisis, waarop deze sociale, ceremoniële, intieme en vreugdevolle uiting een politieke betekenis krijgt en een moment van verzet wordt. Met Het HEM als laboratoriumplek verkent hij nieuwe choreografieën waarmee we deze vorm van intimiteit, samenzijn en communicatie binnen de huidige restricties weer een plek in ons leven kunnen geven.
 

Interactive dansevenementen

Tijdens Dance of Urgency ontwikkelt Doringer een interactief dansexperiment onder begeleiding van DJ’s LYZZA, Loma Doom, Max Abysmal en Orpheu the Wizard. Choreograaf/performer Mala Kline brengt Dream Hostel, een 23-uur durende workshop waarbij het publiek wordt uitgenodigd voor een logeerpartij in Het Hem. Na een informatief programma over dans op zaterdag worden 15 deelnemers ingewijd in de praktijk van het collectief dromen door middel van beeldoefeningen. In een divers programma van lezingen en gesprekken onderzoeken Kelina Gotman, Chiara Baldini, Naja Orashvili en Las Tesis Collective samen met het publiek de oorsprong en noodzaak van dans, aangevuld met een filmvertoningen van o.a. David LaChapelle, Dan Halter, Nikolaus Geyrhalter en Luiz Roque en een performances van Olave Nduwanje & Elmar van Arnhem en Natalia Papaeva.
 

Het Hem

Dance of Urgency is onderdeel van CHAPTER 3HREE AND A 1/2 wat fungeert als een interval tussen twee artistieke hoofdstukken van Het HEM. In tegenstelling tot de andere Chapters wordt CHAPTER 3HREE AND A 1/2 niet in samenwerking met één specifieke Gast ontwikkeld, maar zijn verschillende collectieven en individuen uitgenodigd te reageren op de tendensen die ons leven in 2020 ingrijpend beïnvloeden.


Meer informatie
19 en 20 september 2020 van 12:00 tot 24:00
Het HEM
Warmperserij 1
Zaandam, the Netherlands
hethem.nl

Beheerders gezocht banner

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.